Kuchnia

gotowanie

Panna Cotta

Składniki:

500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g cukru
laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

ok. 300g truskawek
1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.



Wariant Thermomix:
Składniki:

500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g cukru
laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

ok. 300g truskawek
1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10min./90°C/obr.2.
Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1min./obr. 4.
Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation