Kuchnia

pychotki

Sernik Amaretto

Składniki:

1/2 szklanki migdałów
500 g sera twarogowego na serniki trzykrotnie zmielonego
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki likieru amaretto
1/2 szklanki śmietany 18%

Do dekoracji

prażone płatki migdałów


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Okrągłą formę (średnica ok. 22 cm) wykładamy łącznie z bokami papierem do pieczenia. Wysypujemy na dno migdały i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aż zbrązowieją. Wyjmujemy, studzimy, drobno siekamy.
Ser miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku po każdym chwilkę miksując, wanilię, likier i śmietanę. Na koniec dodajemy migdały i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do formy i pieczemy ok. 30 minut do momentu, aż się zetnie. Po tym czasie zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ok. godzinę, następnie wyjmujemy, chłodzimy i na noc wkładamy do lodówki.
Po wyjęciu dekorujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation