Kuchnia

Kulinarne inspiracje

Przepis: (na 24 małe lub 12 dużych babeczek)

125 g Palmy z Murzynkiem
125 mąki
100 g cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

190 ml mleka
2 żółtka
łyżeczka esencji waniliowej
15 g mąki
50 g cukru.

Ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki i miksuj przez ok 3 minuty. Podziel na 24 lub 12 muffinowych foremek. Piecz 15 minut w piecu nagrzanym do 190 stopni.

Krem waniliowy: do miski wlej dwie łyżki mleka, a resztę zagotuj w małym garnku. Do zimnego mleka dodaj żółtka, mąkę i cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Wrzącym mlekiem delikatnie zalej masę w misce i energicznie wymieszaj. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć.

Polewa czekoladowa (ganache): w małym garnku zagotuj śmietanę. Wrzącą śmietaną zalej połamana na małe kawałeczki czekoladę i mieszaj aż czekolada rozpuści się i będzie gładka. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Wydrąż otworek w każdej wystudzonej babeczce i włóż do niej łyżeczkę kremu. Następnie nakładaj na każdą babeczkę łyżeczkę czekoladowej polewy.

- See more at: http://piankablog.pl/2012/03/07/boston-cream-cupcakes/#sthash.v2naolta.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation