Kuchnia

na ostro

Zupa marokańska z pulpetami


Składniki (4 porcje)

500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
4 ziemniaki
1 duża marchew
2 l bulionu
natka pietruszki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju



Wykonanie

Pulpety możemy przygotować z dowolnego mięsa, ja użyłam mieszanego wieprzowego i drobiowego. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dosypujemy cynamon i całość przekładamy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie formujemy średniej wielkości pulpety. W dużym garnku w bulionie gotujemy pokrojone w plasterki ziemniaki oraz marchew. Dodajemy koncentrat pomidorowy i po około 10 minutach gotowania delikatnie umieszczamy w naczyniu pulpety. Całość gotujemy około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy również dodać ostrą paprykę. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation