Kuchnia
zupy
Zupa grzybowa z podgrzybków ze śmietaną, ziemniakami i pietruszką
Zupa grzybowa składniki:
Pęczek włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka, por, kawałek selera naciowego
2 spore cebule
600 gramów grzybów – oczywiście im więcej tym lepiej
kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia
3 średnie ziemniaki
kwaśna śmietana 18%
natka pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie, sporo soli i pieprzu
1 łyżka masła do smażenia grzybów i cebuli
ewentualnie odrobina vegety lub kostka rosołowa dla wielbicieli glutaminianu sodu (przyznam się, że lubię w zupie trochę syntetycznego umami prosto z kostki)
odrobina soku z cytryny
Zupa grzybowa przepis przygotowanie:
Grzyby oczyścić, delikatnie umyć z piasku i innych leśnych pozostałości. Pokroić w spore kawałki podobnej wielkości.
Włoszczyznę zalać 2 litrami wody i gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do momentu zmięknięcia warzyw.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, aż zmięknie i zyska złoty kolor, następnie na patelnię dodać grzyby i smażyć jakieś 10 minut aż smaki się połączą – ale pamiętajcie żeby nie zniszczyć struktury grzybów intensywnym mieszaniem. Grzyby jeszcze na patelni porządnie posolić i popieprzyć.
Warzywa z bulionu pokroić w plasterki – ja zostawiam w grzybowej marchew, pietruszkę i trochę selera.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do bulionu.
Namoczone grzyby wraz z wodą pozostałą po namaczaniu też dodać do zupy.
Podsmażone grzyby z cebulą dodać do bulionu i gotować na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie vegetą lub kostką rosołową np. grzybową.
Gdy zupa będzie gotowa, zdjąć ją z gazu i zagęścić 18% kwaśną śmietaną, dodać trochę soku z cytryny dla ożywienia aromatów.
Zupę posypujemy sporą szczyptą natki pietruszki i jemy z apetytem zachwycając się tegorocznymi darami lasu.
Przepis jest na zupę z każdych grzybów, obojętnie czy macie prawdziwki, maślaki czy koźlarze, mrożone czy świeże – przepis jest taki sam.
MA==