Książka

wafle

Wafelek jak knoppers , przepis-klik w zdjęcie

warstwa mleczna:

1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
200 ml mleka w proszku

warstwa nugatowa:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych

dodatkowo:

3 suche wafle lub wafle pokrojone
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej



warstwa mleczna:
Mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować, cały czas mieszając, aż się cukier rozpuści, następnie zdjąć i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce mleko cały czas miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.

warstwa nugatowa:
Orzechy podprażyć na suchej patelni pod przykryciem na małym ogniu. Obrać je ze skórki. Drobno posiekać nożem.
Zmiksować razem masło, nutellę, kakao. Dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać razem.

Na deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą nugatowa, przykryć drugim waflem. Posmarować go mleczną masą i przykryć trzecim waflem. Wierzch obciążyć deską albo np książkami i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wystarczy 2 godziny
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec gdy wafle są schłodzone wafel od strony mlecznej warstwy posmarować roztopioną czekoladą. Ponownie wstawić do lodówki bez obciążenia, by czekolada stężała. Gotowe pokroić na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation