Kuchnia

Muffinki i babeczki

Tartaletki z panna cottą i borówkami

Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
120g masła
60g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli


Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać na 200oC Foremki do mini tart posmarować masłem, posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie foremki. Przycisnąć wałkiem ciasto, odciąć nadmiar ciasta od brzegów foremek i wylepić je ciastem. Spody podziurkować widelcem.

Piec około 12 minut (do złotego koloru ciasta). Całkowicie ostudzić.



Składniki na panna cottę:

1 szklanka śmietany kremówki 30%
1/2 szklanki mleka
3 1/2 łyżka cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
2 ½ łyżeczki żelatyny



Dodatkowo:

1 szklanka borówki amerykańskiej


Do szklanki z mlekiem wsypać żelatynę, odstawić. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wlać mleko z żelatyną, mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Wstawić do lodówki do stężenia. Całkowicie ostudzone babeczki wypełniać tężejącą panna cottą. Wierzch udekorować owocami borówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation