Kuchnia

Mniam, Mniam

snickers bez pieczenia

składniki na spód:
300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej

wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek.
przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. wysmarować masłem. wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
składniki na nadzienie:
250 g serka mascarpone
1 puszka dulce de leche (ok. 400 g)*
70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
3 snickersy, każdy po 60 g
300 g śmietany kremówki 36%

mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową dulce de leche (200 g), do gładkości. dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. 2 batoniki snickers posiekać na 3 mm kawałki. dodać do masy i wymieszać. gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.
kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać. ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany. pozostałą część dulce de leche wycisnąć fantazyjnie na wierzch tarty (np. z woreczka z odciętym rogiem). schłodzić.
przechowywać w lodówce.
*dulce de leche można przygotować samemu - puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym gotujemy zanurzoną w wodzie przez 2 godziny, pod przykryciem; po ostudzeniu otwieramy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation