Kuchnia

PRZEPISY

babka ziemniaczana z boczkiem

* 1 kg obranych i startych na tarce ziemniaków
* 300 gr pociętego na kawałeczki wędzonego boczku lub wędzonki na przykład krotoszyńskiej
* pęczek cebulki dymki z częścią zieloną
* 400 ml śmietany
* pół szklanki tartego ostrego sera ja wybrałam correggio
* 3 jajka
* 150-200 gr mąki
* 200 ml wody mineralnej gazowanej
* łyżeczka soli
do pieczenia
* łyżka masła
* 3 łyżki bułki tartej

do podania przydadzą się dodatkowe:
* śmietana lub gęsty jogurt
* tarty żółty ostry ser

ziemniaki obieram i ścieram na tarce na wiórki. z lenistwa robię to w robocie kuchennym, więc są dość grube. ziemniaki przekładam na sito i daję im odcieknąć około 15 minut. wodę z ziemniaków wylewam. w dużej misce mieszam wszystkie składniki a więc: ziemniaki tarte, mąkę, wodę mineralną, jajka, śmietanę, tarty ser, pociętą na kawałki cebulkę dymkę i sól. ręką mieszam składniki aż do ich połączenia. formę do babki wysmarowuję dokładnie masłem i wysypuję bułką tartą. przekładam masę ziemniaczaną i wyrównuję powierzchnie ciasta. powinno zostać nam około 3 cm, aby baka mogła trochę podnieść się w czasie pieczenia. piekę na środkowej półce piekarnika około 50 – 60 minut w temperaturze 180 – 190 stopni.
ponadaję miską sałaty, śmietaną, winem i tartym serem.
proszę wierzyć – pycha!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation