Kuchnia

Kulinarnie: Małe co nieco

Drożdżówki z serem

Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
2 łyżki cukru
40g drożdży
250ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny
Nadzienie:
300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
30g masła
80g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation