Kuchnia

Przepisy

Shortbread czyli tradycyjne szkockie maślane ciasteczka w innej odsłonie z cytryną i pieprzem

-200g maki pszennej
-100g maki ryzowej/kukurydzianej/semoliny
-200g masla
-100g cukru
-skorka otarta z jednej cytryny
-pol lyzeczki czarnego pieprzu,
-swiezo mielonego
-szczypta soli

Maslo (miekkie maslo nadaje shortbread dodatkowej kruchosci) utrzec na gladka mase z cukrem, dodac szczypte soli, cytrynowa skorke, pieprz, a nastepnie porcjami make pszenna na przemian z maka ryzowa (semolina czy maka kukurydziana), zagniesc dosc szybko na gladkie ciasto. Ciasto wylozyc na blache 20x20cm, dokladnie wygladzic wierzch, pokroic na rowne prostakaty (16szt), a nastepnie nakluc losowo za pomoca drewnianego patyczka. Piec 20 minut w 160st.C i kolejne 20 minut w 140st.C. Maslane, delikatne.

Sekret tych szkockich ciasteczek kryje się w proporcjach 3:2:1 (na 3 czesci maki, 2 czesci masla i czesc cukru)

http://makagigi.blogspot.com/2012/05/shortbread-z-cytryna-i-pieprzem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation