Kuchnia

Ciasteczka

KLASYCZNE CZEKOLADOWE TRUFLE
200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
5 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu


100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopniowo dolewamy śmietankę, jednocześnie mieszając masę trzepaczką. Dodajemy miód lub syrop z agawy i mieszamy, aż całość się połączy. Masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Rozpuszczamy drugie 100 g czekolady w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do przestudzenia - tak, aby nie była już gorąca, ale nadal płynna. Przygotowaną masę nabieramy łyżeczką, formujemy kulki. Każdą kulkę nabijamy na wykałaczkę i obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Ja dodatkowo robiłam wzorki widelcem na boku czekoladek. Wygodnie jest wbić wykałaczkę, np. w ziemniaka i wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, zdejmujemy trufle z wykałaczek i schładzamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Przechowujemy również w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation