Kuchnia

jedzenie

Sernik orzechowy z brzoskwiniami i Amaretto


Do sernika dodałam likieru Amaretto, który swoim migdałowym aromatem świetnie uzupełnił jego smak. Ale chyba najlepszym wyborem było dodanie brzoskwiń. Orzechy, Amaretto i brzoskwie to niesamowicie zgrane trio.


Spód:

* 160 g herbatników maślanych
* 40 g zmielonych migdałów *
* 80 g stopionego masła


Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
* 100 g miękkiego masła
* 100 g zmielonych orzechów włoskich
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka
* 3 łyżki likieru Amaretto
* 1 budyń śmietankowy


Dodatkowo:

* 1 puszka brzoskwiń *


Ciastka rozdrabniamy na mąkę (wałkiem lub stojącym blenderem z dzbanem). Łączymy je z cukrem i stopionym masłem. Dokładnie i energicznie mieszamy. Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm i dociskamy ją do dna. Totrownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę i przygotowujemy masę serową.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę). Masę serową przelewamy do tortownicy, a na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 75-80 minut. Przestudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.

Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation