Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wielkie Żarcie - Przepis - Zapiekanka w trzech sosach!

0,5 kg makaronu;

0,5 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowe );

2 cebule;

30 dkg pieczarek;

pół puszki kukurydzy;

2 puszki pomidorów;

1,5 szklanki mleka;

4 łyżki masła;

2 łyżki mąki;

30 - 40 dkg żółtego sera;

gotowy sos pikantny np. Develey "cygański";

4 ząbki czosnku;

sól, pieprz zwykły i ziołowy, chili, cukier, zioła prowansalskie; bazylia, oregano.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła.



Dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać i smażyć aż wyparuje woda a mięsko troszkę zbrązowieje.



Pieczarki posiekać w półplasterki a czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać do mięsa i wymieszać. Dodać kukurydzę.



Pomidory z puszki zmiksować w blenderze. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami, cukrem, obficie bazylią i odrobiną oregano. Wlać do mięsa, doprawić jeśli trzeba i dodać 2 szczypty chili. Gotować 5 - 10 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente czyli na pół twardo.



W osobnym rondelku zrobić sos "niby beszamelowy": 2 łyżki masła roztopić, podsypać mąką i zrobić zasmażkę.



Wlać pół szklanki mleka i energicznie mieszać aż do zgęstnienia. Dolać kolejne pół szklaki mleka i czynność powtórzyć. Wlać resztę mleka, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.



Sos powinien być bardzo gęsty, jak śmietana.



3/4 makaronu wymieszać z sosem pomidorowym. Resztę makaronu wymieszać z sosem beszamelowym. Duże naczynie żarodporne wysmarować oliwą.
Zapiekankę tworzymy w kolejności: pół makaronu pomidorowego, cienka warstwa sosu cygańskiego, 1/3 startego sera ( posypać bazylią ); makaron beszamelowy; cienka warstwa sosu cygańskiego, 1/3 sera ( posypać bazylią ), makaron pomidorowy, sos cygański, ser, bazylia.



Makaron zapiekać 30 - 40 minut w temperaturze ok. 180 C. Nie jeść od razu gdyż zapiekanka musi się przegryźć. Konstrukcja też musi się ustabilizować:)

Przepis zrobiony wg moich upodobań. Taka zapiekanka ma tą zaletę że jest świetnym opróżniaczem resztek z lodówki. Ostatnio robiłam ją z dodatkiem cukini i świetnie spasowało! Swietnym choć nieco śmierdzącym pomysłem jest też dodatek sera pleśniowego:)

A w wersji full polecam czwarty sosik - czosnkowy Kasiuli. Podaję link bo przepis niestety nie mój a jest rewelacyjny i wręcz idelany do mojej zapiekanki!!!
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44473.html



SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation