Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cienkie ciasto na pizze
Do przygotowania cienkiego ciasta na pizze (przepis na blachę o średnicy 35 centymetrów) potrzebne Nam będą:

1 szklanka dobrej mąki (polecam mąkę tortową),
1/4 kostki drożdży – 25g,
pół szklanki letniej wody,
płaska łyżeczka cukru,
jedna łyżeczka oleju roślinnego,
dodatki do pizzy,
ketchup lub sos pomidorowy.

Cienkie ciasto na pizze – przygotowanie.

Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody – łącznie ma Nam wyjść pół szklanki zawiesiny. Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy. Cały proces rozpuszczania drożdży w szklance zajmuje mi około 5 minut – nie może być widocznych grudek. W kolejnym kroku wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miseczki z mąką i odrobiną oleju roślinnego. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta (średnio około 10-15 minut wyrabiania).


W normalnym przepisie na ciasto do pizzy, przychodzi teraz czas na odstawianie ciasta do wyrośnięcia. W przepisie na cienkie ciasto na pizze będzie inaczej – zaraz po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną masełkiem blachę.

Czas na posmarowanie ciasta ketchupem lub sosem pomidorowym, następnie starty na tartce żółty serek i pozostałe dodatki. Nie zapomnijcie o przyprawach – jak zawsze polecam majeranek, oregano i bazylię.

I to tyle. Pozostaje Nam już tylko wstawić pizze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 – 190 stopni na 15 do 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation