Kuchnia

kuchenne rewolucje

Śniadaniowa QUINOA z jajkami i warzywami

Peruwiańskie zboże, zwane również komosą ryżową, jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma mnóstwo białka, nie zawiera glutenu, jest łatwo przyswajalna i napakowana błonnikiem. Doskonała podstawa zdrowego, sycącego śniadania!


Potrzebujesz:
4 plasterki wędzonego boczku
1 małego ziemniaka
1/2 czerwonej cebuli posiekanej
1/2 czerwonej papryki posiekanej
1/2 zielonej papryki posiekanej
1 szklanka posiekanych pieczarek
2 ząbki czosnku posiekanego
1/2 szklanki quinoa, opłukanej
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
4 jajka (usmażone tak jak lubisz)
sól i pieprz do smaku

Rozgrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj boczek. Smaż aż wytopi się tłuszcz a boczek zrobi się chrupki. Następnie przełóż plasterki boczku na papierowy ręcznik.

Zmniejsz ogień, dodaj posiekanego ziemniaka, cebulę, papryki, pieczarki i czosnek. Wymieszaj. Przykryj i smaż przez 5-6 minut. Przemieszaj kilka razy. Warzywa powinny zmięknąć.

Dodaj surową quinoa do warzyw i smaż przez około 2 minuty. Dodaj bulion lub wodę i zagotuj miksturę. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez 15 minut, aż kasza zmięknie. W tym czasie usmaż jajka. Kaszę dopraw solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach z usmażonym jajkiem i boczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation