Kuchnia
Kulinaria
Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem
piekłam w formie o średnicy 20 cm
Kruche ciasto z cynamonem:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
ok. 1 płaskiej łyżki sproszkowanego cynamonu
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu (używam hajnowski)
200 g śmietany 36%
100 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g powideł śliwkowych
50 g drobno posiekanej domowej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru z wanilią
5 suszonych śliwek
Dodatkowo:
150 g śmietany 18%
3-4 łyżki cukru pudru
śliwki suszone lub smażona w cukrze skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, cynamon, nakładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ustawiamy opcję pieczenia góra/dół.
Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche wałkujemy na koło większe od średnicy formy, wkładamy do jej środka, wyrównujemy i dociskamy do spodu i na bokach. Na foremkę, którą ja użyłam ciasta wystarczyło idealnie, tzn. spód i boki zostały równo ciastem wyłożone. Jeżeli użyjecie formy 21 cm, trzeba będzie boki zrobić nieco niższe.
Przystępujemy do pieczenia na ślepo: na ciasto wykładamy warstwą folii aluminiowej, dociskamy na całej powierzchni i wsypujemy ryż lub kaszę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię z kaszą i dopiekamy kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.
Przygotowujemy masę sernikową. Do misy blendera wkładamy twaróg i blendujemy na bardzo gładką, kremową masę. Dodajemy śmietanę i blendujemy jeszcze przez kilka sekund. Mieszamy z powidłami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową - najlepiej przy pomocy rózgi. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Śliwki suszone kroimy w kostkę. Układamy na ostudzonym spodzie kruchego, cynamonowego ciasta. Masę sernikową wylewamy na spód, przykrywając śliwki. wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 140 stopni (dzięki temu wierzch sernika pozostanie jasny i nie popęka) i pieczemy 35 minut.
W czasie, kiedy sernik piecze się, przygotowujemy warstwę śmietankową - śmietanę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5-10 minut, wylewamy na wierzch krem śmietankowy i wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc ( ja upiekłam sernik w nocy, dlatego dopiero rano włożyłam go do lodówki, uprzednio zdejmując obręcz).
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