Kuchnia

menu

Kotlety rybne. W r a c a m ! - przepis


Kotlety z dorsza atlantyckiego /przepis dla dwóch – trzech osób/

400g filetów z dorsza atlantyckiego /lub innej, białej ryby/, 2 jajka, 2 – 3 łyżki bułki tartej,
kawałeczek pora, drobno posiekany, ulubione zioła /u mnie posiekany rozmaryn i tymianek/, sól i pieprz do smaku
olej roślinny, do smażenia, limonka, do podania

Rybę myjemy, suszymy. Usuwany z filetów ości (jeśli jakieś znajdziemy =) ­), i drobniutko je siekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do tak przygotowanej ryby dodajemy zioła, posiekanego pora, jajka i bułkę tartą. Musimy uzyskać dość gęstą masę, z której łatwo będzie się ‘kleiło’ kotlety.
Na patelni rozgrzewamy olej. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Kotleciki podałam gorące, z młodą zasmażaną na maśle kapustą. Świetnie będą też pasować do puree ziemniaczanego i rozmaitych sałatek.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation