Kuchnia

przepisy kulinarne

Piersi z kurczaka w cieście francuskim

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - składniki:

pierś z kurczaka - 1 sztuka
Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 2 łyżki
ciasto francuskie - 1 opakowanie
Pomidorki cherry - 100 gramów
niebieski ser pleśniowy - 100 gramów

suszone pomidory - 100 gramów
żółtko jaja - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
tymianek lub zioła prowansalskie
oliwa - 30 mililitrów

1.Piersi z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.

2.Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry.

3.Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory.

4.Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź.

5.Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.

6.Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.

7.Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation