Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

trufle karaibskie

Składniki:

- 50 g mlecznej czekolady

- 50 g ciemnej czekolady

- 60 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

- 5 łyżek rumu (proponuję dać więcej, nawet 7-9)

- 4 łyżki rodzynek

- 60 g suchych wafli tortowych

- do obtoczenia kakao (jak ktoś nie lub może być np. czekoladowa posypka)

Wafle mielimy w blenderze na proszek. Rodzynki siekamy ostrym nożem na drobno.

Czekolady i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Mieszamy razem. Dodajemy rum, cukier puder, rodzynki i rozdrobnione wafle. Gotową masę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Gdy stwardnieje, formujemy z niej kilki wielkości owocu winogrona i obtaczamy w kakao. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation