Kuchnia

Kulinarnie: Zupy

Barszcz ukraiński

1 pęczek włoszczyzny (300 g)
150 g kapusty
1 cebula
250 g buraków
250 g pomidorów
1 jabłko
100 g fasoli „Jasiek” lub perłowej, opcjonalnie
½ łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
śmietana, opcjonalnie
czosnek
posiekana nać pietruszki
sól, pieprz, cukier - do smaku

Dokładnie umyte buraki gotujemy w skórkach przez około 1 ½ godziny – można to zrobić w przeddzień wieczorem. Jeśli używamy fasoli możemy wówczas również namoczyć fasolę – rano ugotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła.

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Kroimy w paski lub trzemy na tarce, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy olej, solimy i gotujemy około 20 minut.

Potym czasie dodajemy pokrojoną kapustę i utarte jabłko; gotujemy do miękkości. Dodajemy fasolę (jeśli używamy) i uprzednio ugotowane buraki, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami. Przygotowaną zupę wzbogacamy dodatkiem umytych, sparzonych i obranych ze skórki pomidorów, pokrojonych na drobne cząstki.

Przed podaniem barszcz przyprawiamy do smaku roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrrem. Posypujemy świeżo posiekaną nacią pietruszki. Możemy zostawić zupę w wersji wegańskiej lub dodać łyżkę śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation