Kuchnia

kuchnia

Pasztet z pestek dyni | Przepisy wegetariańskie - wegetarianizm | Zwegowani.pl

Składniki na pasztet z pestek dyni

duży, gruby por,
1,5 szklanki z pestek dyni,
łyżka sezamu,
duży seler,
5 kromek żytniego chleba na zakwasie (ewentualnie 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej),
bulion warzywny,
sól, pieprz ziołowy,
zioła prowansalskie,
słodka papryka,
olej.

Przygotowanie:

Ugotować seler, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb w bulionie z kostki (lub wystudzić kaszę jaglaną). Por pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać.

Przez maszynkę do mielenia przepuścić selera, odciśnięty chleb (lub kaszę), uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie oraz 3 łyżki oleju.

Wyrobić masę. Jeśli jest zbyt sucha, to dodać nieco bulionu z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Otrzymamy doskonale rozsmarowujący się pasztet o cudownym smaku i zapachu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation