Kuchnia

kuchnia

Zapiekane gruszki w czekoladzie (6 porcji)
- 6 małych gruszek - 200 g gorzkiej czekolady - 100 g masła - 75 g cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli
Umyj gruszki i obetnij kawałek podstawy, tak aby gruszki stały na płaskim podłożu.
Do garnka nalej ok. 1/4 wody i zagotuj. Ustaw na nim miskę tworząc kąpiel wodną. Do miski wrzuć połamaną czekoladę, masło, cukier, esencję waniliową i szczyptę soli.
Mieszaj co jakiś czas, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Zdejmij miskę z garnka i ostudź.
Do miski wrzucaj po jednym jajku i mieszaj trzepaczką.
Przygotuj 6 żaroodpornych sufletówek. Do każdej wlej 3 łyżki masy czekoladowej.
W masę włóż gruszkę i przyciśnij aż dotnie podstawy.
Wstaw sufletówki do piekarnika i piecz 10 minut.
Podawaj ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation