Kuchnia

Przepis na...

Moje Dietetyczne Fanaberie: Jogurtowe "parfait" z malinami i suszonymi śliwkami


20 g płatków owsianych
15 g otrębów owsianych
50 g malin
4-5 suszonych śliwek
1 łyżeczka wiórków kokosowych
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 dojrzała gruszka
1/3 łyżeczki cynamonu
30 ml mleka




Obraną gruszkę ucieramy na papkę na małych oczkach tarki, dodajemy cynamon i mieszamy.
Jeżeli zostanie za dużo soku to odlewamy jego nadmiar, po czym rozdzielamy mus na dwie szklanki.

Do jogurtu naturalnego (kremowego, najlepiej activia lub zott) dodajemy łyżeczkę syropu klonowego (można też użyć np miodu), mieszamy dokładnie i również przelewamy po połowie do bu szklanek.

Do płatków owsianych i otrębów dodajemy posiekane suszone śliwki, wiórki kokosowe
i odrobinę mleka po czym przekładamy na rozgrzaną patelnię i mieszamy na małym ogniu około minutę, po czym dodajemy poprzekrawane na pół maliny i całość jeszcze chwilę podgrzewamy łącząc wszystkie składniki.

Zawartość patelni dzielimy na dwie części i rozkładamy jako ostatnią warstwę do obu szklanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation