Kuchnia

KULINARIA- coś dla ciała

Zapiekanka ziemniaczana z baraniną

Składniki

10 ziemniaków
10 dag baraniny
sól, pieprz
1 l wywaru mięsnego

Na ciasto:

5 łyżek mąki
4 łyżki tłuszczu (np. smalcu)
1-2 małe jajka
sól
1/3 łyżeczki sody


Sposób przygotowania

Ziemniaki i mięso baranie kroimy w drobną kostkę, mieszamy i układamy w głębokiej brytfannie. Przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wywarem mięsnym, tak by zawartość brytfanny była nim pokryta. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Ciastem dokładnie oblepiamy od góry brytfannę. Zapiekankę pieczemy w 180°C przez ok. 1,5 godziny. Możemy również podzielić ziemniaki oraz ciasto na porcje i rozłożyć je do jednoporcjowych naczyń do zapiekania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation