Kuchnia

przetwory

Dżem z dyni i cytrusów

Składniki:

1 kg dyni ( ok. połowa średniej wielkości)
2 pomarańcze
1 grejpfrut (najlepiej czerwony)
1 cytryna
350 g cukru
pół łyżeczki cynamonu

Dynie przepołowić, oczyścić z pestek, wydrążyć i pokroić w kosteczkę.

Cytrusy umyć, obrać (pozbawiając pestek), pokroić w kostkę.

Dynie zasypać polową cukru i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie miękkość dorzucić owoce cytrusowe, resztę cukru i cynamon, gotować aż dynia zacznie przypominać papkę ( ok 20 min.) Jeśli nie obraliście cytrusów z błonek, polecam użycie blendera. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, pasteryzować ( umieścić n kilka minut w garnku z gotującą się wodą). Odstawić na szmatce do góry nogami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation