Kuchnia

Nalewki, syropy

Nalewka z pigwy Składniki

1 kg dojrzałych owoców pigwy
szklanka cukru 1
1/2 l wódki
4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
skórka
sok z 1/2 pomarańczy 50 ml rumu

Etapy przygotowania

Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.

Po 2–3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić.

Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem).

Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.

Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation