Kuchnia

Słodko

Brownie z mascarpone

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
100 g cukru
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
70 g mąki
szczypta soli
50 g mlecznej czekolady
250 g mascarpone

Przygotowanie:
- masło rozpuścić na średnim ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia
- 2 jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach na pyszystą masę, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, szczyptę soli, mąkę, wymieszać już na wolnych obrotach, tylko tak, żeby składniki połączyły się
- wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- mascarpone ubić krótko z kolejnymi dwoma jajkami,jedno po drugim i cukrem pudrem, wyłożyć masę na czekoladowym cieście, z wierzchu posypać kawałkami mlecznej czekolady
- piec w 160 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation