Kuchnia

Dania i przekąski

Musaka z bakłażanem

Składniki:
duży bakłażan
cebula
300 g mięsa mielonego z indyka
ząbek czosnku
pomidory z puszki
pół szklanki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
oregano
bazylia lub tymianek
sól
pieprz


Wykonanie:
Bakłażan pokrój w plastry. Posól i ułóż na sitku aby puścił gorzki sok. Po ok. 20 minutach wytrzyj ręcznikiem papierowym. Posiekaj cebulę i czosnek, usmaż razem z mięsem. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw i duś pod przykryciem przez 5 minut. Posmaruj formę odrobiną oleju. Plastry bakłażana ułóż na dnie, każdy z nich przykryj mięsem. Przygotuj sos. Zmieszaj jajka z mlekiem oraz jogurtem i zalej nim musakę. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut. Udekoruj bazylią i ostrą papryczką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation