Kuchnia

A. zupa

Zupa krem z dyni

Składniki

1 1/4 kg dyni
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
szczypta imbiru
szczypta chilil (lub więcej)
sól
pieprz
masło lub oliwa
Opcjonalnie

1 łyżeczka curku
3 ziemniaki
Dynię (i ziemniaki) obrać i pokroić w kosteczkę. Gotować w bulionie do miękkości.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać curry i dokładnie wymieszać.

Cebulę dodać do gotującej się dyni.

Gdy dynia będzie już bardzo miękka, zmiksować blenderem na krem.

Doprawić solą, pieprzem, chili i cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation