DIY - zrób to sam

Różne

Frittata ze szpinakiem
Składniki:
6 dużych jajek
2 pomidory
garść szpinaku typu baby
2-3 plasterki sera żółtego
2-3 plasterki szynki
szczypiorek
świeże zioła: listki bazylii / tymianku
papryka chili do smaku
sól i pieprz
1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę, a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
2. Frittata ze szpinakiem
W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.
3.
Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.
Komentarz: Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.
4.
Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać: podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu, kawałki parówek np. ze śniadania, zielony groszek, kawałki bakłażana (jak to lubi), często polecana przeze mnie cukinia, kawałki czerwonej lub białej cebuli, kawałki porów, brokuły, dużo czosnku, papryka, kukurydza z puszki.

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/frittata-ze-szpinakiem,116222.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation