Kuchnia

wypieki

Rogaliki maślane

220ml mleka
20g drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
375g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masło,cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation