Kuchnia

Pycha

Ciasto czekoladowe Królowej Saby

Składniki na ciasto

115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g, 1 tabliczka + 1 łyżkę kakao)
2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę)
115 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
spora szczypta soli
1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki zapachu migdałowego
3/4 szkl. przesianej mąki pszennej

Polewa czekoladowa wg Julii

1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
stołowa łyżka rumu
3 łyżki masła

lub (tak zrobiłam)

3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki masła/margaryny

Przygotowanie

Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna (ale nie sucha).
Do masy z żółtek dodać masę czekoladową, migdały i zapach migdałowy. Stopniowo dodawać, cały czas mieszając pianę z białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta.
Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić.
Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie polewy na cieście.
Moja polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

(forma: 20x20cm, temperatura pieczenia: 180 C | czas pieczenia: 25-30 min.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation