Kuchnia

Pyszne obiady

Pieczony losos z ziolowym maslem i ogorkami w smietanie

Skladniki na 4 porcje:
800-100 g filetow z lososia (w calosci lub kawalkach, bez skory)
1 zabek czosnku
1 czewona papryczka chili
3 galazki bazylii
3 galazki oregano
1 peczek koperku
75 g miekkiego + 1 lyzka masla
skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny (bio)
sol
pieprz
750 g mlodych, malych ziemniakow
2 ogorki salatkowe
1 cebula
1-2 lyzki sklarowanego masla
1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku (bio) lub 150 g bulionu warzywnego
100 ml smietany 24%


Przygotowac maselko ziolowe: czosnek obrac. Chili przekroic, usunac pestki, oplukac. Ziola oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Czosnek, chili, bazylie i oregano drobno posiekac. Wymieszac z 75 g masla i skorka starta z cytryny. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Ziemniaki porzadnie wyszorowac, gotowac pod przykryciem przez 15 min. Ogorki obrac, przekroic wzdluz na pol, usunac pestki za pomoca lyzki a nastepnie pokroic je w grube polplasterki. Cebule obrac, drobno posiekac.

Piekarnik rozgrzac do 200°C. Lososia oplukac, osuszyc, przelozyc do zaroodpornej formy lub polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Wiorki masla ziolowego rozlozyc na rybie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min.

Ziemniaki odlac, wieksze sztuki ew. przekroic na pol. Rozgrzac klarowane maslo na patelni, podsmazyc ziemniaki ze wszystkich stron na zlotobrazowo. Oproszyc sola i pieprzem.

W garnku rozpuscic 1 lyzke masla. Zeszklic cebule, dodac pokrojone ogorki, podsmazyc. Wlac 250 ml wody, wsypac bulion w proszku (lub zamiast wody z dodatkiem bulionu wlac tylko 250 ml bulionu warzywnego), zagotowac. Przykryc garnek pokrywka i gotowac przez ok. 5 min. Koperek drobno posiekac. Do ogorkow dodac smietane, wymieszac, zagotowac. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec wsypac posiekany koperek, wymieszac.

Upieczonego lososia wylozyc na talerze. Podawac z dodatkiem podsmazonych ziemniakow i ogorkami w smietanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation