Kuchnia

Kulinaria

Jabłka prażone
(do szarlotki, na zimę)

Składniki:
1 kg jabłek
100 g cukru (ok. 1/4 szklanki)
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
Wrzuć do dużego garnka, przysyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zacznij gotować na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a jabłka puszczą sok. Kiedy owoce zmiękną, dodaj cynamon i zmniejsz ogień do małego płomyka. Gotuj ok. 30-40 minut, aż jabłka nie zaczną się rozpadać i robić się gęste. Nie ma sie z nich zrobić przecier, tylko uprażona jabłka.
Kiedy będą gotowe, wyparz słoiki i nakrętki (wrzątkiem lub gotując kilka minut w drugim garnku). Dobrze wysusz i nakładaj jabłka. Pozakręcaj słoiki i poukładaj na blacie do góry nogami. Zostaw je tak, aż się dobrze nie wystudzą (czyli w praktyce na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation