Kuchnia

KUCHNIA

Wuzetka


Biszkopt kakaowo-czekoladowy:

3 jaka
3 płaskie łyżki cukru
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
1 łyżka mąki wrocławskiej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na jeden blat biszkoptowy!
Do WZ-tki należy zrobić takie dwa.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka (po jednym), a następnie wymieszane produkty sypkie. Całość delikatnie wymieszać rózgą. Wylać na formę 31,5 cm x 22,5 cm (najlepiej wyłożonej papierem). Upiec jak biszkopt.



Masa śmietanowa:

600 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać żelatynę przygotowana według przepisu na opakowaniu.


Potrzebne będą także:

1 słoiczek (250 g) powideł śliwkowych
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
200 g śmietany 30%
Sposób wykonania:
Na pierwszy blat wyłożyć powidła i rozsmarować, a następnie masę śmietanową, przykryć drugim. Na wierzch ciasta wylać przygotowaną polewę – wyrównać. Rozgrzanym w gorącej wodzie i osuszonym papierowym ręcznikiem nożem zaznaczyć na wierzchu porcje. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować kleksem śmietany.


WYKONANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:

Zagotować śmietankę w garnuszku, zdjąć go z palnika i dodać połamane czekolady. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.
KLEKS ŚMIETANY:
100 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation