Kuchnia

Smakowite obiady

Sandacz pod grzybową łuską -
Składniki
600 g filetu z sandacza bez skóry
sól, pieprz
mąka do panierowania
1 jajko
400 g borowików
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy
6 gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Sandacza przyprawiamy, obsypujemy mąką i smarujemy roztrzepanym jajkiem po tej stronie, z której zdjęliśmy skórę. Kapelusze borowików kroimy w plastry o grub. 1,5 mm i układamy na rybie, tak aby plastry grzybów zachodziły na siebie, tworząc ,,rybią łuskę?. Gdy filet będzie już zupełnie przykryty grzybami, smarujemy je resztą roztrzepanego jajka. Cebulę, posiekany czosnek i pokrojone nóżki oraz resztki kapeluszy borowika obsmażamy na oliwie. Doprawiamy i chwilę dusimy. Grzyby wykładamy na dno małej brytfanki i dodajemy gałązki tymianku. Na tym ostrożnie układamy filet z sandacza ("rybią łuską" do góry). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation