Kuchnia

Smakowite obiady

Sandacz z cukinią i szparagami -
Składniki
1 młoda cukinia
4 cytryny
15 dag filetu (wraz ze skórą) z sandacza
6 białych szparagów
przyprawy: sól, biały pieprz, cukier, sambal oelek, świeży imbir, masło
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy wzdłuż na długie, cienkie paski. Jedną cytrynę dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem i osuszamy, a potem cieniutko obieramy. Skórkę kroimy w paseczki, a obraną cytrynę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Z trzech pozostałych cytryn wyciskamy sok i zalewamy nim plastry cukinii. Dodajemy pół szklanki cukru i kawałek świeżego imbiru pokrojony w cienkie plasterki. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy cukinię w zalewie, aż zrobi się szklista. Trwa to około 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i łyżeczką sambalu. Sandacza myjemy i osuszamy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z obranej cytryny. Solimy, posypujemy białym pieprzem, kładziemy na nim hojną łyżkę świeżego masła i pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Obieramy szparagi, odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy je na stojąco, łebkami do góry, w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Rybę układamy na ogrzanym talerzu na wachlarzu ułożonym ze szparagów. Na niej kładziemy marynowaną cukinię i skrapiamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation