Kuchnia

PRZEKĄSKI

Finger food - mini babeczki wytrawne

Składniki:

BABECZKI:

200g mąki
120g masła
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki ciepłej wody

Składniki na ciasto posiekać dokładnie nożem, następnie szybko zagnieść, owinąć w folię, wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu wylepić ciastem foremki na mini babeczki, piec w temp 170 stopni ok 12-15 minut - aby były delikatnie rumiane.

PASTA WERSJA I:

2 łyżki miękkiego masła
kilka gałązek świeżej bazylii
natka pietruszki
1/3 szklanki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
6 orzechow włoskich + kilka do dekoracji
listki pietruszki do dekoracji

Do miseczki wrzucić miękkie masło, starty parmezan, posiekaną drobno bazylię, pietruszkę i orzechy, połączyć składniki. Gotową pastą wypełnić babeczki (najlepiej przez szprycę), udekorować listkami pietruszki i kawałkami orzechów.

PASTA WERSJA II:

0,5 korzenia małego młodego selera
0,5 jabłka
2 jajka ugotowane na twardo
5 orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżki majonezu
sól, pieprz
do dekoracji plasterki rzodkiewki

Seler obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, jabłko pokroić na cienkie, małe słupki, ugotowane jajka posiekać drobno, orzechy również drobno posiekać, połączyć składniki w miseczce, dodać sok z cytryny, majonez, przyprawić solą, pieprzem - wymieszać. Łyżeczką nakładać farsz na babeczki, udekorować plasterkami rzodkiewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation