Święta i uroczystości

Halloween

Rzeczy, które potrzebujesz:
---- panna cotta ----:
1/3 szklanki tartego, suszonego kokosa
1/4 szklanki rodzynek lub innych ciemnych owoców suszonych (np. śliwki)
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka rumu (zamiast rumu może być woda)
1 szklanka mleka
1 szklanka mleczka kokosowego
1/4 szklanki cukru
3 kiwi
---- Sok malinowy ----
1-2 szklanki mrożonych malin
Cukier
---- Soczewka oka ----
1,5 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki wrzątku
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka cukru
---- Inne ----
Małe miseczki z okrągłym dnem (wypukły, okrągły kształt oka)
Łyżeczka
Foremka do wykrawania, okrągła o wielkości około 4cm.

1Przypiecz wiórki kokosowe i namocz rodzynki
Połóż wiórki kokosowe na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 3-6 minut aż wiórka delikatnie zbrązowieją. Podczas pieczenia przewracaj co jakiś czas wiórka (mieszaj je). Rodzynki wsyp do słoika i zalej gorącą wodą.

2.Zaparz krem kokosowy
Żelatynę wsyp do małej miseczki i zmieszaj ją z rumem lub wodą. Pozostaw ją na kilka minut do namoknięcia. Do rondelka wlej mleko, mleczko kokosowe, wiórka kokosowe i cukier i postaw na ogień. Mieszaj cały czas podczas podgrzewania, aby krem się nie przypalił. Jak tylko zobaczysz że krem zaczyna się gotować to ściągnij go z ognia, przykryj i odstaw na bok na 15 minut.

3.Pokrój kiwi
Obierz kiwi i odetnij jego końcówki. Należy obciąć nieco większą końcówkę, aby uzyskać plaster o wielkości ok 4cm na źrenicę oka. Umieść kiwi w miseczce i delikatnie przytnij kiwi nożem. Przytnij kiwi tak, aby było dokładnie na wysokość miseczki.

4.Za pomocą okrągłej wykrawaczki wykrój środek kiwi, tak, aby otrzymać idealny okrąg. Jeśli nie masz wykrawaczki możesz delikatnie przyciąć kiwi nożem. Za pomocą łyżeczki wyciągnij ze środka kiwi białą część, która będzie później źrenicą oka.

5.Żaroodporne okrągłe miseczki posmaruj masłem lub spryskaj olejem. Odwróć kiwi na drugą stronę (tak, aby wycięty środek był skierowany do dołu) i połóż je w środku miseczki.

6.Kształt oka
Już teraz kokosowy krem powinien mieć niesamowity kokosowy aromat i smak. Przelej go przez sitko, wydobywając wiórka kokosowe a następnie wlej go z powrotem do rondelka. Dodaj mieszanki żelatynowej do kremu kokosowego i postaw na średnim ogniu. Cały czas mieszaj, aż mieszanka zacznie parować a żelatyna się całkiem rozpuści. Przelej swoją panna cottę do miseczek. Delikatnie przenieś miseczki do lodówki i schładzaj je przez 3-4 godziny.

7.Żelatyna
Zrób soczewkę oka
Zmieszaj ze sobą żelatynę, sok z limonki lub cytryny i cukier. Zalej całość wrzątkiem i mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę wlej do papierków do muffinków (zrób więcej soczewek niż zamierzasz użyć, na wszelki wypadek, gdyby jakaś ci się uszkodziła).

8.Papierki z żelatyną włóż do lodówki i poczekaj, aż żelatyna stwardnieje (sprawdzaj co pół godziny). Jak już żelatyna będzie twarda delikatnie wyciągnij ją z papierka. Jeśli będziesz mieć problem z jej oderwaniem od papieru wówczas zamocz je na 1-2 sek w gorącej wodzie. Ciepło rozpuści żelatynę z wierzchu i łatwo będzie ci ją ściągnąć. Za pomocą wycinaczki wytnij z żelatyny koła o takim samym rozmiarze jak źrenice wykonane z kiwi.

9.Oko na Halloween
Złóż ze sobą poszczególne elementy oka
Zagotuj kilka szklanek wody. Przelej gorącą wodę do miseczki i zamocz w niej na 3-4 sekundy miseczki z panna cottą. Delikatnie naciśnij krawędzie mokrym palcem, aby oderwać jej krawędzie od miseczki. Przyłóż wierzch talerza do miseczki z panna cottą i odwróć, tak, aby panna cotta delikatnie wypadła na talerz. Oczyść wierzch kiwi z panna cotty oraz wyżłobiony otwór na źrenicę. Odlej wodę z rodzynek, roztłucz je widelcem a następnie nałóż je w otwór w kiwi. Na koniec połóż na kiwi żelatynową soczewkę. Brzegi soczewki będą zbyt ostre, dlatego należy je wygładzić za pomocą gorącego noża (włóż go wcześniej na kilka sekund do wrzątku). Nie musisz ciąć nożem soczewki. Wystarczy że go przyłożysz do brzegów a żelatyna się sama rozpuści pod wpływem ciepła..

10. Zrób sos
Podgrzej maliny w garnuszku. Mieszaj, aby owoce się zmieniły w masę. Dodaj trochę cukru do smaku. Polej brzegi panna cotty gorącym sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation