Kuchnia

przepisy

Ciasto 3 Bit


Składniki:

1 puszka masy krówkowej – kajmak (400 g)
herbatniki maślane zbożowe (na 3 warstwy – ok. 50 szt.)
350 śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
20 g gorzkiej (deserowej) czekolady do dekoracji

Masa budyniowa:

550 ml mleka (400 + 150)
120 g drobnego cukru
90 g masła
3 jajka
50 g mąki pszennej (5 łyżek)
20 g (mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli


Przygotowanie:

Masa budyniowa: Do rondelka przelej 400 ml mleka, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy oraz masło. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, następnie zagotuj.

Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp obie mąki, dodaj szczyptę soli i jajka. Dokładnie zmiksuj i wlej do gotującego się mleka. Budyń szybko mieszaj aby nie powstały grudki, ani nie przywarł do dna. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia.

Budyń waniliowy

W między czasie, blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Masę krówkową podgrzej w garnuszku i letnią wyłóż na ciasteczka. Przykryj drugą warstwą ciasteczek.

Następnie, na drugą warstwę ciasteczek wylej jeszcze ciepły budyń i przykryj trzecią, ostatnią warstwą ciasteczek.

Blaszkę owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja chłodziłam 2 dni).
Po tym czasie, ciasto wyjmij z lodówki. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Śmietanę wyłóż na ostatnią warstwę herbatników, wyrównaj i posyp startą na grubych oczkach czekoladą.

Ciasto jest gotowe do krojenia i zjedzenia. Smacznego!

Uwagi:
- Zamiast masy krówkowej możesz użyć słodkie mleko skondensowane w puszce, którą należy gotować w garnku na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny – puszka musi być zamknięta i cała zanurzona w wodzie. Po ugotowaniu, lekko przestudź puszkę i dopiero wtedy otwórz..
- Zamiast masy budyniowej, możesz ugotować dwa budynie waniliowe albo śmietankowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation