Kuchnia

ciasta i ciasteczka

0,5 kg mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 kostki drożdzy
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
0,75 szklanki cukru
0,5 rozpuszczonego masła
szczypta soli

Mleko w dużym rondle wstawiamy na ogień. Podgrzewamy tak żeby było ciepłe, ale nie gorące (nie zagotowujemy!). Ściągamy rondelek z palnika i dokładamy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Rozcieramy drożdże i składniki tak aby się dokładnie w mleku rozpuściły. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować a płyn trochę się spieni i urośnie. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Dodajemy do mleka resztę składników i dokładnie mieszamy. Powstanie nam delikatnie ciągnąca się masa. Można dosypać trochę więcej mąki, ale uważajcie żeby nie przesadzić bo wyjdą wam nabite, ciężkie bułki. Formujemy z ciasta kule, układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 – 30 minut w zależności od mocy waszego sprzętu (obserwujcie bułeczki – niech ładnie zbrązowieją) Wyśmienicie smakują posmarowane samym masłem bądź z jakąś kwaśną konfiturą.
źródło: http://slodkababka.pl/maslane-drozdzowe-buleczki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation