Kuchnia

kuchnia

Ciasto cytrynowe
4/5 puszki mleka zagęszczonego, słodzonego
½ szklanki soku z cytryny (do masy)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
2 jajka, osobno białka i żółtka
herbatniki, najlepiej pełnoziarniste, na wyłożenie dna tortownicy (około 250g)
160g masła (na spód herbatnikowy)
¾ łyżeczki soku z cytryny (do białek)
4 łyżki cukru

Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Herbatniki pokrusz. Roztop masło na patelni i wymieszaj z herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Dokładnie dociśnij herbatniki do dna. Całość wstaw na kilka minut do lodówki.
W średniej wielkości misce zmieszaj słodzone mleko zagęszczone, sok z cytryny, skórkę z cytryny i żółtka jaj. Mieszaj całość do czasu, aż mikstura zgęstnieje. Wlej ją na wierzch schłodzonego herbatnikowego spodu.
W drugiej średniej wielkości misce ubij białko jaj i ¾ łyżeczki soku z cytryny. Zrób to mikserem ustawionym na duże obroty. Ubijaj białko do momentu uzyskania puszystej masy. Wówczas zacznij dodawać cukier (po 1 łyżce na raz), zmniejszając obroty miksera na średnie. Ubijaj białko jeszcze 4 minuty lub do czasu, aż cukier rozpuści się, a ty uzyskasz błyszczącą, sztywną masę.
Ubite białko rozprowadź na wierzchu ciasta. Dokładnie pokryj nim brzegi ciasta, żeby podczas pieczenia nie skurczyło się.
Piecz ciasto przez 12-15 minut lub do czasu, gdy beza na wierzchu ciasta stanie się lekko brązowa. Przed podaniem ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation