Kuchnia
dipy
Sos barbecue
PRZEPIS I
Składniki:
- jedna pokaźna posiekana cebula
- 7 ząbków czosnku również posiekanych
- 2 puszki po 400 g pomidorów (lub też zamiennie latem świeże)
- 250 ml czerwonego octu winnego
- 1 szklanka brązowego cukru ( zamiennie stosować można miód )
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczki chili w proszku
- oliwa z oliwek
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do miękkości. W między czasie obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku. Kminek, nasiona kolendry wkładamy do moździerza i rozdrabniamy na niezbyt drobny proszek a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekany czosnek, wlewamy pomidory dodajemy przyprawy oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko dokładnie i pozwalamy się gotować na wolnym ogniu do czasu aż sos zredukuję się o połowę. Pamiętamy oczywiście by co jakiś czas przemieszać sos. Gdy zredukuje się mniej więcej o połowę przekładamy do miseczek, studzimy i podajemy. Możemy również przełożyć gorący sos do dokładnie umytych i sparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Tak zasłoikowany sos możemy wykorzystać w późniejszym terminie a przechowujemy go oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu.
PRZEPIS II
Składniki:
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 łyżki oliwySos Barbecue – Przepis 2
- 1 posiekana cebula
- ½ łyżki sosu dowolnego
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
-1 szklanka czerwonego octu winnego
-1 szklanka brązowego cukru
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki mielonego suszonego imbiru
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, kminu rzymskiego, kminku i kolendry
Oliwę rozgrzać na dużej patelni i podsmażyć cebulę (musi być miękka). Dodać pozostałe składniki gotować, aż objętość sosu zredukuje się o połowę. Następnie wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
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