Wnętrza

Piękne wnętrza

Boranija. Zielona fasolka z kurczakiem w pomidorach.


1 pierś kurczaka
250 g zielonej fasoli szparagowej - lub więcej, wg. upodobań. Poza sezonem można użyć fasoli mrożonej
2 cebule
2 pomidory
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku

100 ml wody


Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Zrumienić na patelni.

W międzyczasie w garnku ugotować fasolę oraz obraną, pokrojoną w paski marchew.

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Kurczaka zdjąć z patelni. Na patelni usmażyć obraną, pokrojoną w pół plastry cebulę. Dodać paprykę, zioła prowansalskie i kurczaka. Wymieszać. Dodać ugotowaną w międzyczasie fasolę z marchewką, koncentrat, pomidory, posiekany czosnek oraz 100 ml wody.

Dusic, aż pomidory puszczą sok i smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation