Kuchnia

apetyczna czekolada

Ciasto:

1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
1/2 szklanki cukru
łyżeczka cukru z wanilią
skórka otarta z połowy cytryny
1 jajko
pół szklanki kefiru
200 g malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło wraz z cukrem ucieramy w misie na gładką, puszystą, białą masę. Dodajemy do tego cukier z wanilią oraz skórkę otartą cytryny i dalej ucieramy. Wrzucamy jajko i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę i dolewamy kefiru. Ubijamy wszystko razem na gładką w konsystencji masę. Dodajemy do tego maliny i delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy do słoiczków, dzieląc po równo ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20-30 min i pieczemy.
Po wyjęciu odkładamy do ostygnięcia.

Krem:

50 g białej czekolady
200 ml śmietany 36%

Czekoladę wraz z łyżeczką śmietany rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy całość się rozpuści i wymiesza odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając chłodną już czekoladę. Całość miksujemy i jeśli nasze ciasto jeszcze do końca się nie ostudziło wkładamy do lodówki.

Kiedy wszystko mamy już chłodne i gotowe, nakładamy równomiernie łyżką krem na ciasto. Dekorujemy malinami (opcjonalnie posypujemy je cukrem pudrem i miętą).Najlepiej przechowywać w lodówce, albo podawać od razu po zrobieniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation