Inne

sernik klasyczne ciasto

Sernik klasyczny


Potrzebujemy:
na spód:
1 opakowanie ciastek Digestive
pół kostki masła
600g twarogu
5 jajek
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 ugotowany ziemniak
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połówki cytryny
szczypta soli
pół puszki masy kajmakowej


1.Robimy spód: kruszymy ciastka i łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masa sernikowa: W maszynce dwukrotnie mielimy twaróg, następnie przepuszczamy przez nią również ugotowany ziemniak.

3. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno.

4. Margarynę ucieramy (najlepiej ręcznie) z cukrem, dodajemy ser (wymieszany z ziemniakiem) i żółtka na zmianę, ucieramy dalej.

5. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz białka. Delikatnie, starannie mieszamy.

6.Do tortownicy przekładamy masę serową.

7. Wkładamy do piekarnika na około godzinę (robimy test suchego patyczka).

8.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i odkrawamy brzegi ciasta od tortownicy, zostawiamy do wystygnięcia.

9. Zanim zaserwujemy wykładamy na górę masę kajmakową (ja posypałam jeszcze cukrem dekoracyjnym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation