Kuchnia

ZUPA

Bami Goreng

Składniki:
- 200 g makaronu wstążki (niezbyt grubego)
- duża pierś z kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw do dań chińskich (lub pokrojone w paski marchewka, papryka, por i kiełki fasoli mung)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- kurkuma, sól, pieprz
- dymka
- olej do smażenia

Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, a także odrobiną sosu sojowego, odstawić na pół godziny do lodówki. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać olej (najlepiej w woku), wrzucić pokrojoną cebulę, chilli, imbir i czosnek, smażyć przez minutę. Dodać pokrojoną na paski pierś z kurczaka i dalej smażyć. Następnie dodać warzywa, ponownie podsmażać przez kilka minut. Na koniec dodać ugotowany makaron i jeszcze przez chwilę podsmażać. Doprawić sosem sojowym, kurkumą, a także solą i pieprzem. Podawać posypane dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation