Kuchnia

SERNIKI

Sernikoblondies z cytrynową nutą

Składniki:

Ciasto:

100 g masła
150 g białej czekolady
120 g jasnego cukru brązowego (dałam 60g)
3 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej


Masa serowa:

500 g serka quark (dałam mielony z wiaderka)
150 g drobnego cukru (dałam 60 g)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 limonki (dałam cytrynę)
sok z limonki / cytryny


Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st C. Foremkę o wymiarach 23 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki.
Przygotować masę serową: ubić jajka z cukrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Masę serową wylać na ciasto w foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 - 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation