Kuchnia

słodkie i smaczne

Składniki:
Ciasto:
5 jajek (oddzielnie białka od żółtek)
250 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
100 ml oleju
100 ml letniej wody
250 g mąki pszennej
1 mała torebka proszku do pieczenia

Dodatki:
2 czekoladowe budynie (lub waniliowe)
2 śnieżki
czekolada do posypania

Przygotowanie:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski wrzucić żółtka jajek, cukier puder, torebkę cukru waniliowego, wymieszać całość. Dodać olej i wodę, wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać na gładkie ciasto
W osobnej misce ubić białka bez cukru i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Blaszkę na ciasto wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto na blachę. Na ciasto łyżką wrzucać chłodny już budyń tak, aby powstały kopki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i do gorącego piekarnika włożyć ciasto. Piec 15 minut. Potem podnieść temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.
Na wierzch ubić śnieżkę według przepisu na opakowaniu i całość posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation